Dec 7, 2011

Hi, My sweetheart

p/s: update yg x bermanfaat..:)

my fav taiwan drama..very sweet..seriously..

Sinopsis edited from dramawiki..
  • Title: 海派甜心 / Hai Pai Tian Xin
  • English title: Hi My Sweetheart
  • Also known as: Play Boy and Sweetheart / Shanghai Sweetheart
  • Genre: Romance, comedy
  • Episodes: 14

Xue Hai was a rich certifiable dork when he first arrived in Hangzhou. After his schoolmate Bao Zhu saved him from bullying, she became his first love. Then, a misunderstanding caused them to lose contact when she moved back to Taiwan. He thought she dumped him. So he transformed himself from a dork to a hunk in order to seek revenge.

Main Cast

comments:
drama nie sgt sweet, funny, romantic, and cute..can't stop smiling..my all time fav taiwan drama..i watched this drama non stop from 6pm until 5.30am..totally worth it..:)

lin da lang

xue hai

same person with different hair style..sumpah memang aku langsung x boleh cam mula2..

Nov 19, 2011

Bad Day..

p/s: kalu anda tidak suke mendengar orang mencarut sila abaikan post ini..terima kasih

The worst place in the world???

Answer: Here..

Kat mane?? Well kalu korg tau aku kat mane sekarang korang paham ler kan..x nak ler tulis terang2..kang ade pulak yg kne buang negeri..

Nak tulis panjang2 x reti sbb dh lame x wat karangan 4 unsur, so kat sini wat point jelah..

1/ KFC lembab nak mampos..ok mmg lembab giler ekh..bayangkan tunggu 40 minit untuk order makanan padahal ade 3 customer je kat line tuh (mula2 ade 4 tp tgal 3 sbb sorng x saba nk tgu lame sgt).. slow giler babi punyer..rase geram sangat..tangan memang dah menggigil tahan daripada melayang kat muke orang yg jaga kaunter tuh..memng serius..kalu aku kne tgu lagi seminit, memang aku bg penampar dekat muke orang kaunter tuh..sial betul..wat keje terhegeh2..kalu sorang order sampai beratus ringgit boleh caya jugaklah..nie ade rm20-30 je..xdelah banyak sangat..nie bukannya fast food tapi bapak slow dem food..sial..

bukan ak sorang je yg bengang ekh, sume orang pon bengang..just nasib baik xde orang yang mengamuk kat situ..aku selambe je membebel x puas hati cakap lembab, blah, terkedek2, blah2 kat depan kaunter tu..x tau ler mamat2 lembab ngn minah2 slow kat kaunter tu dengar ke tak..kalu x disebabkan Alin cool down kan sikit, memang aku rase nk sound je orang2 kat situ..pekerja ramai, tapi sume pakat2 duk dapur..berdiri je kat situ..bukan nk tolong orang kat kaunter..sengal..

Lepas tu bile tny mende simple pon x boleh jawab..

“ Dik, hot and spicy dah tak de kan? Ganti dengan rase tom yam kan?

Jawapan yang diterima. “Hot and spicy dengan tom yam tu same je..”

Sengal, cube ko makan dua mende tu..ade rase same ke tak?? Kalau kau rase same memang ade problem arr dengan tekak ko..atau senang cerita, hot & spicy sedap, tom yam x sedap..

Oh, lagi satu masalah yang berhimpun..

a) Straw xde, kalau ade pon melekit ngan sos cili kot..

b) Sos cili xde..sengal giler..mane ade KFC yang biarkan bekas sos kosong..

c) Bile mintak sudu kat kaunter orang tu boleh cakap sambil pandang tempat sudu kat sebelah..(yang ade just garfu ngn pisau je)

“ Alah kak, sudu dh tak adelah”

“ Sudu plastic pon tak de?”

“ Sudu yang kecik ni ade lah” merujuk pada sudu yang selalu digunakan untuk makan coleslaw and mash potato. Giler ‘cerdik’ budak tu nk suruh aku makan nasi dengan sudu cinonet macam tu. Kau ingat aku baby ke?

“ Awak ni tak nak try cari ke dapur ke?” sound member aku yang memang dah panas sekali dengan KFC tuh.

Padahal boleh je ktorg pakai gune tngan..tapi sebab memang dh bengang kaw2 nye..saje nak nyusahkan budak tuh..

2/ driver teksi macam haram macam sial macam bangang..memang sial giler..boleh tambang teksi main tawar menawar..nak rm20..kepala hotak bapak tiri dia..ikut meter sudah arr..bile cakap

“alah, tadi pegi rm 16 je”

Driver teksi bangang tu jawab “jalan balik lagi jauh”

Memang sah sial..kalu jauh pon biar jelah ikut meter tuh..jangan arr buat bangang sangat..

Bile tanye kat pakcik no 2 plak..

“ RM 25..”

“ Asal mahal sangat?”

“ Parking ni kitaorang kne bayar”

Yang kau bangang pegi park kat tmpt tuh buat apa..lagi pon parking tmpt tu rm1 je..jgn ler ingat aku bodoh sangat..bangkai..

3/ Jusco. Serius, aku x pernah pegi mane2 jusco yang huru hara giler macam tu..sepah2 letak barang..boleh plak tempat bende mentah kat dua tempat yg berbeza..xde otak je hape..hotdog kat hulu, ayam kat hilir..

Kesimpulannye: rase homesick, plus menyampah duduk cni dh kembali..disebabkan sebab2 di bawah dan juga sebab2 diatas wat ak rase memang x saba nak balik umah minggu depan..takut nnt kang aku x balik langsung sini..and yes, aku benci tmpt nih dan ak benci orang2 kat sini..

Nov 14, 2011

FUN??

Sekarang kat cni..ape yg "best" kat cni??

1. makan mahal
2. sewa mahal
3. budak2 banyak lepak kat mall/tepi jalan yg buat diri berpikir 2 kali sblum nk lalu depan budak2 tuh..
4. transport xde + mahal
5. laut tercemar *selat melaka kan, so x pelik sgt sbnrnye
6. tmpt practical *tamau cakap*.. tp rase mcm x belajar ape2 pown..

ape yg betul2 best kat sini?? (bukan "best")
1. my bestfriends ade kat JB..huhuhu..best3..sangat2 best..the only thing yg boleh buat aku senyum..
2. byk shopping mall..so xdelah duk ngadap dinding je waktu hujung minggu..:)

Nov 2, 2011

Bersarang

huhu..kan betul..mmg dah bersarang dah..

Oct 15, 2011

Sedikit pesanan pade mereka..

dah lame x update blog kan..dh bertahun2, baru laa ni rase mcm nk update..nie pon update ringkas khas buat junior2 dietetic..sedikit panduan sebelum attach kat mane2..lagik setahun je..

(ehem, cik datol bolehlah tolong sebar2 kan ekh)..

1/ kena ade semua formula and calculation yg wujud kat muke bumi nih..kire height, weight, energy from dialysate, energy requirement, protein, etc..pendek kate sume formula n calculation..

2/ kena ade list yg lengkap about every ONS kat malaysia..x cukup kalau takat energy, protein, and fat je..Na, K, PO4, etc pon kne ade sekali..kalu boleh hafal sekali esp formula yg common macam nutren diabetik, nutren optimum, etc..sbb bile dh attach nnt lagik byk ONS yg pelik2..

3/ kne tau kire energy requirement utk semua penyakit..yeah, even xde special MNT yg KKM wat pon kne tahu jugak..so, boleh start carik energy requirement2 tu suma dr journal or buku2..mcm utk liver cirrhosis, SLE, cancer, CVA, head injury, non head injury with neuro prob, surgical pt, etc

4/ practice mcm mane nk tgk folder pt..kat hospital serdang mmg x dpt nk practice sbb dorg gune system computer..

5/confident bile jwb soklan even x sure jwpan tu betul atau x..tanya soalan bile x faham..dt mmg x kisah bile kite tny soklan..dia x kan anggap yg kite bodoh..kalu dia ty tp kite x tau nk jwb bru dia akan anggap macam tu..

6/ info yg basic mcm proses penuaan etc tu penting esp bile masuk ward geriatrik..nnt xdelah ternganga ble dt tnya, ape beza org tua ngn orang muda?? atau dt tanye pe yg berlaku dlm bulan terakhir baby dlm kandungan?? pergh, mase first year dh belajar kot..

7/ need to know ape kemungkinan yg menyebabkan blood result abnormal..macam tgi glucose boleh sbbkan K tgi..low albumin maybe sbb ade edema..high creat n urea maybe sbb pt dehydrated..etc..so bile present kes xdelah terblur bile dt tny why??

8/ kalau boleh start hafal formula yg simple mcm HB, knee height, etc.. ye, sume tu simple formula kalau nk bandingkan ngn formula2 yg len..

9/ kne tau management utk jenis2 ward yg berlainan..mcm kt wad geriatrik assessment fall, pressure ulcer tu penting.. len wad, len bende yg kne focus..at least need to know the basic..

10/ TPN? x payah ler risau..asal ade list TPN dh ok..adjust dr situ je..dt pon x hafal sgt bende tuh..hoho..

11/ lagik satu yg sgt penting...kalu lecturer tny tajuk2 last nk bace sendiri atau nk wat kelas, sila jawab NAK BUAT KELAS..sebab tajuk2 yg last ler yg paling penting sekali mase kt IPD..mase OPD mmg mcm x penting, tp bile masuk IPD tajuk2 tu yg penting giler sbnrnye..

12/ ubat yg simple mcm ubat dm, ubat HTN, IHD, sume tu kne tau..insulin management kne tau..bile suntik, mcm mane..etc..

tu je kot..xdelah kne wat semua ni dlm satu mase..mulakan dr sekrg and nnt bile dh nk attach dh complete sume info yg diperlukan..

lecturer and senior kate jgn beritahu junior ape2 sgt supaya diorg boleh belajar sendiri..tp rase mcm x sanggop nk biarkan dt kat hosp terus anggap yg student dr UPM x bermutu..pon x nak others student (x kirelah student UPM, IMU, junior or senior) rase diri sendiri sangat bodoh mcm yg ak selalu rase bile masuk wad..T_____T..nnt akan rase sgt2 down..

btw, nie adalah drpd pengalaman aku semate2 selepas 8 minggu berada kat PPUM..sekian..

Sep 3, 2011

Raye 2011

selamat2 hari raye...saya ucapkan pada semua..

Raye, raye, raye...yeah, aku suke hari raye bukan sebab sampai sekarang aku masih lagi dapat duit raye, juga bukan sebab boleh melawat sedare mare yg dh lame x jumpe..aku suke sangat hari raye sebab:

1/dapat makan rendang yg mama masak (the only rendang i like), dapat makan lontong, lemang, ketupat, masak kurma ayam (tapi tahun nie xde sebab ayam kampung sume sakit...T___T), masak itik (btw, itik sekor kat kg nih 50 hinggit..bapak mahal nk mampos..)..kalau makan kat kg tu kompem bertambah2..tiap 2 jam je nk ngadap makanan lagik..ish, makan byk giler pastu bising2 kan berat nek..ngade2..-___-"

2/ juga sebab dapat cuti..hoyeeeaaaaahhhhh...disebabkan tahun nih sibuk dengan practical and tak ade langsung cuti sem mcam tahun2 yang lepas, so cuti hari raye mmg dh dikira heaven habislah..thank you cik SH sebab sudi bagi kitorg assignment *cough* cuti *cough*..wpunhari jumaat kne pegi hospital jugak untuk siapkan assignment..nasib baik stgh hari je..:)


cerita raya tahun nih?? macam biasa mcam tahun2 yang lepas jugak, baju raya aku siap pada hari raya pertama jam 12 tgh hari..orang pagi2 dah pakai baju raya, tapi aku masih lagi tunggu baju raya siap..T___T..nasib baik sedara sendiri, kalau tak memang dah kena saman..duet raye masih lagi dapat wpun jumlah makin kurang..tahun nie x byk pon jalan raye sbb ramai atok2 and nenek2 sedara yg dah meninggal so dah x datang beraye dh umah diorg..

citer yg len?? xde kot..nanti2 jelah aku tambah...(urm, bila lah tuh..)


Aug 27, 2011

Best day EVER!!











letak gambar je sebab malas giler nk taip panjang2..xde idea, xde mood..IPD placement makes me soooooooooooooooo damn tired...

CONCLUSION: best day EVER..seriously..^___^

(same je macam tajuk post..nampak sangat ak malas nk pikir..Fara n Hadith ye2 tulis panjang2...hahaha)

reunion macam ni selalu wat ak rindu kat SAMURA..

Aug 7, 2011

Wish for someone special..

Special to my BFF, Cik Farah Zamri..

Selamat Hari Lahir yang ke 22 tahun..Semoga kau dimurahkan rezeki dan bertemu dengan jodoh yang ditunggu2..hehehe..wish u all the best and may Allah bless u alwayz..luv u and miss u..

XOXO,
Me..
(Rocker of Pujeng 3 2006)

Jul 31, 2011

My Current Condition..

sangat, sangat, sangat homesick..tak sabar nak balik ampang..miss my family, miss my home, miss KL, miss the air and noise pollution, miss the crowdedness (wujud ke perkataan nih??), miss the mall, miss the public transport, miss all my friends, miss everything in Ampang..

Tak sabarnye nak balik AMPANG..

p/s: nak letak featured baru kat blog..count down balik KL..muahahaha..

i keep saying this..
ofcos lah sebab jauh..padahal dalam hati duk macam nih..

Jul 27, 2011

Just a list..

ape yang perlu anda ade untuk amek course dietetik..ok yg pasal GPA tu tolak ke tepi dulu..yg tu insyaALLAH boleh dapat bile korang belajar rajin2 mase matrix or STPM or watever..yg bende lain ni lagik penting untuk korang tahu supaya tak adelah bile dah 4 tahun amek course baru korang rase macam nk drop atau tukar course lain..

1/ banyak duit..serius, course diet ni memang memerlukan duit yang banyak..okay, maksud duit yang banyak tu xdelah macam berjuta2 duit dalam bank..just enough money to spend all the expenses u need like, buku text (ok, sume course pon ade buku text sendiri, faham), lab coats (sila notice huruf s kat belakang) and unlimited funding from your parents throughout your 1 years LPD placement including food, educational tool (print wane yg mahal nk mampos kat sg petani nih), rent, lots of form to potostat etc.

2/ tahap kesabaran yang tinggi. not all doctors appreciate/care your judgement. some of them not even care. ade sorang dietitian yang jage ward ICU, pegi ward round same2 ngn doctor..tapi opinion dia langsung doctor tak pakai..instead doctor yang bg tau dia ape ONS dia patut bg kat pt tuh..pergh kalau dah hebat sgt, x payahlah nak ajak dietitian datang ward round sekali.

p/s: bukan sume doctor macam tulah

3/ able to talk slowly...not your voice but your speed and the way you talk..kalau bile cakap macam orang yang tak cukup suara, tak payah ler berangan...nanti pt makin blur and ko pon duk pening tak ade idea macam mane nk explain gune perkataan yg senang..

4/ able to laugh at stupid jokes..serius..kadang2 jumpe pt yg boleh buat kau sakit hati..konon2 buat lawaklah..padahal lawak yang menyakitkan hati je..

5/ xde sifat malu yang tebal mcm buku krause..senang citer kalau orang yg pemalu2 nie x payah ler berangan nak amek dietetic..ko bukan je kne bg individual counseling je kat pt, tp kena jugak bg talk, masuk forum perdana and bg tau psal diet, on air kat radio, etc..

ok, setakat ni 5 dulu..lepas nie kalau rajin ak tambah kendian..

pp/s: rase ayat macam byk je yg berterabur..tp dh malas nk layan..

Jul 24, 2011

......

Rase macam dah bertahun tak menghapdate blog nie..bukan tak ade cerita menarik, bukan sebab kebusyan yang melampau, hanya disebabkan rase malas yang terlalu tinggi..sebab kalau nak kate busy tuh, dulu busy jugak..tapi boleh jugak aku hapdate blog nie waktu2 exam..relak je..

entah kenapa malas gile nak tekan papan kekunci nih (papan kekunci?). Dan rase malas tu masih ade lagi sampai sekarang. so entry stop di sini..

hapdate yang paling tak bermakna pernah aku buat..so, tak payahlah bace..(dah abis entri baru nak bagitau)

Jul 11, 2011

Update

banyak yg nak tulis..tp malas nak taip..sebab ag baik aku taip SOAP documentation kan?? hahaha..so, short update..

1/ tgh practical kat HSAH..out patient..sila jangan bayangkan aku duduk kat dapur tengah potong sayur sambil menyanyi2..ok, tu bukan keje dietitian ekh..please note ekh abang..out patient maksudnye...aku duduk kat bilik diet klinik..tunggu patient bawak referral letter daripada doctor..pastu interview patient pasal diri dia dan pemakanan dia..pastu aku kira2 energy yang dia makan n energy requirement dia..and lastly bg intervention..

" pak cik, blah, blah, blah....jangan makan blah,blah, blah...banyakkan makan blah, blah, blah..kalau tak ikut nanti kena cucuk insulin, buah pinggang, blah, blah, blah.."

lebih kurang mcam tulah..satu sesi amek mase 30-45minit (new case) atau 15-30minit (follow up)

kesimpulannye: banyak gile cakap sampai tekak rase kering giler..


2/ penat giler salin log book sampai rase tangan ni naek cramp sbb tulis byk sangat..

3/ tu je yg nk tulis sebab sekarang nak sambung buat SOAP documentation..

Jun 28, 2011

Dietitian??

A dietitian is also a

1/ detective - able to probe into patient's lives
2/ teacher - as to educate on diseases n management
3/ planner - menu!
4/ mathematician - calories, carbs,protein,fat counting etc2
5/ semi-pharmacist - has to understand how drugs work
6/ amateur chef - modified recipe to make it more healthy yet appetizing
7/ manager - audits of their departments to ensure quality control and food safety standards, and launch new menus and various programs within their institution
8/ researcher - conduct research in clinical aspects of nutrition
9/ psychologist - listen to patient's problems and feelings
10/ motivator - encourage patients to change

credit to cik yasmin

Pending

kerja2 yg masih lagi pending sekarang:

1/ case report..stuck kat part diagnosis and abstract..

2/ log book..8 case + tons of SRA masih lagi x siap

3/ packing..sumpah x packing apa2 pon lagik..malasnye..mood nk practical masih lagi tak tahu pegi mane..

4/ potostat log book and hantar log book and case report pegi upm..printer rosak.. So terpaksa suruh mama print kat opis..nk print kat kedai area ampang ni, mmg sumpah mahal nak mampos..print ink hitam je utk 1 page dah rm 1.00..memang sengal..transport nk pegi upm pon masih lagi tak sure..babah macam busy je..

Jun 23, 2011

In-house training

the in-house training is almost over..tomorrow will be the last day..happy?? mestilah tak..cuak?? mestilah yup..serius takut..

mase still in the training boleh lagi bg advice yg salah kat patient, masih lagi boleh garu2 kepala sambil pandang2 senior minta tolong, masih lagi boleh mengira total calories and energy requirement lama2..tapi nanti bila dah start practical yg sebenar, takkan masih lagi nak buat macam tu..tak ke naya..bak kata Dr Nisak, nanti asik kena compare je dgn universiti lain..tapi diorg haruslah faham..mestilah kitorg tak tahu buat hebat2 mcam universiti lain, sebab kitorg tak pernah pegi2 mana2 practical kot sebelum ni..kitorg keluar dr UPM bersama teori semata2..wpun sbnrnye byk jugak teori yg kitorg terlupa nak bawak..T_T..

Cuaknye nak start practical..

"Dietitian2 kat hospital2 yg bakal dikunjungi, silalah jangan garang2 ye..saye budak baru belajar, kalau salah sila tunjukkan..tunjukkan elok2 lah.."

Masa2 macam ni lah aku dah terfikir, maybe i should further my study..hahaha..macam pointer hebat sangat nak sambung master..

Jun 19, 2011

Not Relevant

Some people are just stupid enough to make other people hate them..yeah seriously..sape yg sengal gile tak ada kerja menyusahkan orang gedik2 pegi blocked file sharing website..shit giler..mmg ga*p*ng n sengal..serius aku tak kisah nak mencarut kat sini..memang bod*h..menyakitkan hati..pesal nak block piratebay?? bukannya ade cerita melayu pun kat situ..so yang nak kecoh2 tu buat apa..kitaorang cilok pon byk cerita hollywood..bukannya citer dr malaysia..sengal..demmit..

ingat sume orang anak dato' atau ade bapak gaji berpuluh2 ribu ke yg boleh support beli dvd original nih?? ituah otak orang business.. langsung tak ade simpati..wpun ade je method and other website to use, tapi still menyakitkan hati..lepas nie entah ape website plak dia block..

kalu lepas block nk trunkan harge dvd tak pe jugak..hari rabu lepas tengok 1 cerita melayu nie harge DVD sampai rm49.90..kepala hotak betul..

Jun 13, 2011

No UpDate

no update for another 2 weeks..sebab busy dgn in-house training..

p/s: iyok2 je..

Jun 7, 2011

Jadual Harian..

Tak ada mood nak update blog..currently sibok:

1. bersenang-lenang kat rumah
2. hangkot buku krause..dari depan tv, ke meja study (ngadap laptop), ke depan tv balik dan kembali semula ke meja study (ngadap laptop)..last2 aku tengok tv and online je..buku krause tu memang tak pandanglah..takat tambah muscle aku sikit sebab duk angkut buku yang berat tu ke sana-sini..
3. mengarang..yeah, bila aku konon2 tak ada keje nak buat, mase tulah idea mengarang kembali..ni da masuk cerita ke-empat (3 cerita terawal masih tak ade ending, tahniah..)
4. download city hunter..baru ade 4 episode kat d-addicts..tak boleh tahan nk tunggu sampai abis semua 20 episode sebab Lee Min Ho terlalu encem dan cute..
5. searching semua video yang ade english subtitle about TVXQ/DBSK/Tohoshinki kat youtube..(mostly yang ade banyak jae joong dalam video tuh)
6. planning bile masa sesuai nak buat cheese cake and cream puff..

pergh, 'busy' giler aku..

Jun 5, 2011

Jae Joong and Changmin are so cute and funny..


Jae Joong vs Changmin in 'of course' game

serius kelakar giler..aku tengok banyak kali repeat and every time mesti tergelak sorang2..hahaha..

May 25, 2011

Harta yang dibanggakan

Mase kemas2 bilik tadi, aku terlebih rajin pegi kira cost semua comic yang aku kumpul..macam yang cik Yasmin buat untuk koleksi novel dia..hehehe..

Komik2 yang ade:
1/ 36 Ranma 1/2 (funny + cute + sweet)
2/ 22 sekolah detektif Q (best, tapi penuh misteri sangat compared dgn penyiasat remaja)
3/ 51 penyiasat remaja (including all the special edition)
4/ 64 detektif conan (comic yang penuh kenangan - beli sejak sekolah rendah sampai sekarang)
5/ 7 chocolate (the best love love story ever- sweet sangat)
6/ 7 demon diary (no idea kenapa aku beli..but, not bad)
7/ 7 team medical dragon (citer ni tak habis, sengal. nasib baik drama dia dah keluar..hehe)
8/ 44 short story comic that mostly about love story and fantasy

total cost: RM1219.30 - alah comic, murah je..hahaha..

2011 Holiday, Sabah..

Nak buat entri pendek pasal pegi Sabah hari tu..tak ada mood sebenarnya nak berblog bile mengenangkan dah nak kena pegi LPD...T_T..tak puas cuti..menci..

Mase: 19 Mei - 22 Mei 2011
Tempat: Kota Kinabalu (tempat mendarat)

First day: mule2 pegi tangkap2 gambar gedik2 kat tepi pantai kejap..pastu pegi mangrove tengok monyet hidung besar and kelip2..tapi monyet tu susah betul nak cari..berejam2 duk pusing2 kat area sungai tu tapi still tak jumpe2 hidung yang dicari..=)

bile dah petang sikit, barulah banyak monyet nih kuar..tapi tu pun nampak dari jauh je..agaknya dia malu kot sebab idung dia besa macam tu..hehe..lepas tengok monyet, tengok kelip2 pulak..lawa sangat2..macam pokok krismas..rugi tak dapat tangkap sekor..kalau tak boleh bawak balik semenanjung jadikan souvenir..

Second day: pagi2 lagi dah panjat gunung..naik kete, bukan jalan kaki..tapi jalan kat gunung tu..MasyaALLAH..scary betul..dahlah driver/pakwe-kakak bawak laju giler..rase macam nak tercampak je dalam gaung tuh..tapi kalau dia tak bawak laju macam tu maybe kitaorang sampai bile dah malam kot..haha..tinggi giler kot gunung tuh..aktiviti hari itu adalah:
#1. tengok gunung kinabalu dengan lebih dekat lagi..n seriously sangat cantik..
#2. pegi kolam air panas poring..sayang sebab tak bawak baru lebih, kalau tak boleh mandi bukan takat rendam kaki je..kat tempat tu gak ade jambatan kanopi..okeh ni yang aku gayat nih..mase kat sunway dulu pun dah bergetar lutut, ni kan pulak kat dalam hutan dengan ketinggian yang begitu menakutkan..tobat2..
#3. lepas tu pegi tengok bunga raflesia..besar giler..takut nak datang dekat..hahaha..
#4. pegi spa ikan..spa ikan ni bukan macam yang kat kedai kat times square yang 15 minit 25 hinggit tuh..nie spa ikan kat sungai yang ikan dia besar2 ala2 saiz satu lengan..memang kompem aku terjerit kat tepi sungai tuh..
#5. melawat ladang teh..pegi ladang nih sebenarnya sebab nak makan lunch..jadi tak explore sangat pon..tapi permandangan dari restoren tuh serius cantik..hijau di mana2..
#6. then last but not least tengok permandangan sunset kat tanjung aru..dan sekali lagi memang cantek giler..

third day: hari ketiga basically pegi satu tempat je..sebab perjalanan pegi balik je dah ambik mase 6 jam..memang serius jauh..tapi berbaloi..name tempatnya adalah tanjung simpang mangayau, kudat yang juga dikenali sebagai tip of borneo sebab tempat ni betul2 kat atas sekali dalam peta sabah..kat bahagian tanduk tuh..
permandangan dari situ memang cantek giler..breathtaking..laut giler jernih and biru..kakak kate tulah pantai paling cantek sekali kat Sabah..maybe sebab tak ramai orang datang kot..tu yang bersih tuh..lepas tangkap gambar giler banyak (more than 500 pics) kat area2 tuh, balik semula ke KK..tapi sebelum tu sempat gak melawat rumah and hospital bakal abang ipar kat Kota Belud..

Last day: hari terakhir ni paling tragik sekali..patutnya nak pegi melawat pulau untuk snorkeling..tapi tibe2 bangun je pagi, suara dah bertukar..tekak pun dah gatal2..badan pun dah panas..ces, demam rupenya..dengan keadaan yang macam tu memang kirim salamlah mama nak bagi main laut..ceh..kakak punyalah frust menonggeng..dia teringin sangat kot nak snorkeling..maap ye kakak..(tp sebenarnya babah memang tak bagi pon..biasalah en.pingi, semua tempat tak boleh pegi..T_T)..jadi kesimpulannya kita orang pegilah jalan2 kat taman buaya..taman buaya Sabah best ok..bukan macam taman buaya melaka (opppsss..). Banyak giler buaya..besar2 giler..memang tak rugi pegi..lepas balik dari taman buaya, kita orang jalan2 kat sekitar KK je..minum2 and makan2..lepas tu dalam pukul 5 lebih macam tu pegi airport..balik semenanjung..T_T..

kesimpulan: tak sampai hati nak balik semenanjung sebab Sabah memang best giler especially pemandangan dia yang memang cantek..orang dia pun memang ramah2 belaka (ooppps, nnt ade orang terperasan..:P) beza sungguh dengan KL..T_T..ok, lepas pencen nak duduk Sabah..hahaha..

p/s: next year bercuti ke terengganu pulak..hehehe..

pp/s: entri pendek???

May 18, 2011

SABAH

Excited nak pergi Sabah esok..ok, excited plus scary sbb kena naik kapal terbang..bencinye..kan best kalau ada poket doremon...boleh pinjam pintu sesuka hati..

bukak je pintu dah sampai Sabah..:D

Barang2 tinggal nak masukkan dalam beg je..bende2 yang lain semua sudah siap sedia..
1/ baju baru - check
2/ selendang baru - check
3/ contact lens - check
4/ spek mata purple - check
5/ driver + pemandu pelancong + jurugambar - check
6/ sandal baru - OMG, lupe nak beli semalam..aiseh..sempat ke nak beli malam nih..-___-"

May 16, 2011

Kenangan Zaman Sekolah

Selalunye kalau bercerita mesti citer pasal member2 kat SAMURA, tak pun member mase KMJ, tak pun member mase kat UPM..jarang gile citer pasal member mase kat SMKBI and SKTK dulu..padahal dioranglah orang yang paling lame aku kenal..meaning aku belajar kat:

UPM: 3 years
KMJ: 1 year
SAMURA: 2 year
SMKBI + SKTK (sebab budak sekolah SMKBI majoritinya budak SKTK jugak) :9 years

kenapa ekh?? sebab mase study kat UPM, KMJ and SAMURA, aku duduk hostel?? so, duduk hostel hubungan lebih rapat?? atau zaman sekolah rendah dan menengah rendah dah lame berlalu??

Tadi bile blogwalking kat salah sorang member aku mase kat SKTK+SMKBI dulu, rase rindu pulak tibe2..sebab mase kat sekolah dulu kitorang memang rapat..selalu lepak kat sekolah same2 (in 1 big group), selalu balik sekolah same2, selalu buat lawatan di rumah2 member..selalu keluar same2..selalu buat benda jahat same2..yelah, kalau nak tahu budak sekolah tu lah orang pertama:

1/yang ajar aku cara2 nak meniru..
2/ yang beritahu aku jalan gaya catwalk *meow*..
3/ yang jadi first crush aku..
4/ yang jadi kawan2 baik aku..
5/ yang respect aku..
6/ yang jadi kawan gosip aku..
7/ yang ada mase susah dan senang..

tapi masih ke dianggap kawan bile kat fb pun jarang bertegur..jumpa kat kedai pun sekadar senyum je..urm, kan best kalau masih lagi boleh bersahabat seperti dulu..tapi sebenarnya, salah aku jugak..aku yang lost contact dengan dorang lepas aku masuk SAMURA dulu..langsung tak contact dengan sesiapa..sebab rase macam tak ade bende nak nak dikongsikan..hidup di sekolah harian lain, hidup di sekolah asrama lain..cara pemakaian dan pergaulan pun dah berbeza..

teringat pulak angan-angan mase zaman sekolah dulu..nak belajar kat universiti yang same..nak kerja tempat yang dekat2 supaya boleh duduk dalam satu rumah yang same..kan best kalau hubungan kita masih lagi rapat seperti dulu..:l

Reduce weight

Aku student dietetik..aku tahu macam mane untuk kurangkan berat badan dengan cara yang betul..

1/ cut down 500kcal/day from your energy requirement..
2/ exercise at least 30 minutes per day in moderate intensity..

dua basic step je..simple..tapi kenapa susah sangat nak apply ekh?? kalau diri sendiri pun tak boleh nak buat, macam mane nak bagi nasihat kat orang lain..T_T

May 14, 2011

Sweet Lah Konon

ini post bukan untuk mengutuk, mengumpat atau mencela..sekadar untuk meluahkan rase geli, nak muntah dan loya-loya kat tekak..juga rasa tak berapa nak paham dengan budak2 sekarang yang bercinta gune facebook..serius geli..x caye?? meh bace status and comment yg keluar kat wall aku..

status facebook si teruna yg di gunakan oleh si dara - (tak nak gune name sebenar, so XX=Perempuan, XY= Lelaki):
XY and XX already married.
-alliey using-
Who agree just like this status.
But who dont, let give a reason.
-comment-
Who agree if XY and XX married?
-XX using-
♥ XY
‎-XX using dear fb-
XX waiting for XY now. Tik. Tok. Tik. Tok. Where are you my dear.
♥ you XY.
i want to off9 because my honey off9...
haha
Good afternoon all.
Miss with XY
-XX using
-XX using.
Dear, XX miss you.
serius geli okay..ni bukan nk jeles ke hape ke..tapi euww..please arr...budak2 zaman sekarang..-___-"

oh yeah, 1 more thing..baru perasan tadik ade event yg baru diadakan..

Event: doakan hubungan XY dan XX
Location: Facebook
Time: Saturday, Mei 14 ' 10:00am-1:00pm..

OMG..seriously??

May 11, 2011

Rumahku

sangat bosan duk umah biler:

1/ aku sorang2 je ade kat umah..mama, babah n kakak keje..abang plak x sedar2 diri lagik nak balik umah padahal exam dia dah abis 2 hari lepas..kureng punya abang..

2/ rumah tengah renovate..sume barang pun sepah sane sini..berdebu giler..orang indon ulang-alik sambil tersengih-sengih n peramah sangat..contoh perbualan:

" Adek, dah makan belum?"
" Dah makan dah mase keluar dengan ayah tadi.."
" Lah, kenapa tak masak sendiri..kan dah nak kahwin..."
Terdiam aku..

3/ pak cik indon dgn tidak sengaja pegi potong wayar astro rumah..T_T..mlm2 nk buat apa ni kalau x boleh tgk AXN, starworld, FOX??

May 6, 2011

Stats

ok, asal pelik sangat Audience nie??

Meniru itu BERDOSA

Dalam mingu2 exam nie, teringat plak dekat keje jahat yang aku pernah wat mase exam..keje jahat ape lagi, meniru arr..hahahaha..konon ingat aku budak baik lah kan (alah, bukan jahat sangat pun..meniru je kot..semua orang pun pernah buat kot)

#1. Mase darjah 5..waktu exam BI..
Cara2 meniru: mula2 pakat dengan member sebelah..make sure dia member baik (jangan duk pakat dengan pengawas sekolah pulak..tu memang cari nahas..haha..)..lepas tu mase tengah exam, lagi 30 minit abis mase, bagi signal kat member sebelah..usha cikgu same2..agak2 bile dia tak perasan tu, cepat2 tukar kertas..haha..nie memang meniru tahap baik punyer..sume jawapan member kau jawab pun kau boleh tahu..amek part yg rase betul jelah..yang salah tu, jangan pegi ikut pulak..

#2. Mase darjah 6..exam english jugak..T_T..mula2 kena make sure sistem barter boleh dilakukan.. maksudnye, kalau ko agak2 nak tiru BI, make sure orang yang ditiru pun dapat tiru kita balik dalam subjek yang berlainan..plus, make sure orang tu duduk dekat dengan kita..kalau duduk depan cikgu, jangan gedik2 nak meniru..haha..
Cara2 meniru: tulis no ape yang kau tak tahu kat pembaris (tulis kecik2 cukup), pastu past kat orang belakang..pastu tunggu dalam 5 minit macam tu, amek balik pembaris tuh..kalau cikgu nampak, cakaplah kau nak pinjam pembaris..selalunya jarang cikgu suspek bukan2..especially kat budak muka baik macam aku..muahaha..

Alah, 2 kali je kot..mase sekolah rendah..standardlah kot..tapi dua2 pun subjek english..nampak sangat english aku memang teruk..grammar pun dari dulu sampai sekarang tak elok2 lagik..duk ke laut jugak tiap kali exam BI..maybe balasan sebab meniru dulu..T-T..

Lepas tu aku tak meniru dah..insap, insap..cume selalu bagi orang tiru je..bukan nak kata aku pandai sangat, tapi orang memang suke nak tiru jawapan aku..aku pun tak paham kenapa..padahal salah kot jawapan aku.tapi .lantaklah kan..aku bagi je tiru, betul ke salah tanggung sendiri..hehe..

p/s: actually result yang aku dapat lepas meniru tak ada baik mana pun..hancus jugak..tapi kalau aku tak tiru, macam mana agaknya?? mesti lagik teruk..hahaha..

pp/s: meniru itu berdosa..kalau nak meniru pun, pastikan anda belum akil baligh..tak adalah dapat dosa..:)

ppp/s: asal malam2 ni aku boleh buat pengakuan berani mati pulak?? Sebab minum nescafe 2 tin??

pppp/s: p/s tu maksud dia ape ekh..sekati je aku tambah p banyak2 kat depan.hhe

May 3, 2011

Tarikh 13 June

semakin hari semakin dekat tarikh 13 June..aku pulak jadik semakin cuak..tak berani nye..ilmu masih lagi cetek..keyakinan masih lagi kurang..latihan masih lagik tak mencukupi..adohai..

Ya ALLAH, berikanlah kekuatan pada aku untuk menghadapi hari yang bakal mendatang..amin..

May 1, 2011

Sedetik Lebih

very very very lovely song..Love it..



Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

Apr 28, 2011

GameS

Nak promote game yang sesuai untuk melepaskan tension selepas penat study dari pagi hingga petang (in my case, selepas tak tahu nak online pe ag)..mmg enjoy gile..sampai sakit2 jari telunjuk tekan mouse..lepas sakit gune jari telunjuk, gune pulak jari hantu..sekarang dua2 pun dah sakit..jari manis pun dh kebas2 semacam..so terpaksalah stop men kejap..hehe..

Name game adalah Shop It Up!

It's the grand opening of the new mall, the customers are already inside, but the mall is not ready! Your skills are needed to open and decorate new shops. Boost profits with dazzling inventory displays and fancy advertisements. Once the mall gets busy, hire assistants and cashiers to help with all the customers in Shop It Up! a fun Time Management game!
  • Decorate your shops
  • Sell unique products
  • Get ready to Shop it Up!
Syiok..Cubelah..

Link: Shop It Up!

p/s: sebarang jangkitan virus yang tersebar dari website ini adalah atas tanggungjawab sendiri..sekian..

Apr 27, 2011

LOL..

just copy paste from facebook..kinda funny..:D

#1. A bus full of ugly people met an accident, all of them died. Before entering heaven, they have given one wish, the first said: "make me beautiful" and it happened. The rest followed the same wish, when it came to the last person he was laughing. The voice asked him: why are you laughing? what is your wish? The last person answered: make them all ugly again!

#2. Elementary School; ew you kissed him! cooties!
Middle School; c'mon, kiss! kiss! kiss!
High School; seriously guys stop making out and get a room!

#3. Dear parents, Jasmine was in a relationship with a dirty homeless boy named Aladdin. Snow White lived alone with 7 men. Pinnochio was a liar. Robin Hood was a thief. Tarzan walked around without clothes on. A stranger kissed sleeping beauty and she married him. Cinderella lied and snuck out at night to attend a party. You can't blame us. We were taught to rebel since a young age.

#4. You miss the days when you could safely push someone into a pool, now you gotta worry about the iPod, the cellphone, maybe a PSP, you push someone in, it costs you $939.

#5. Parents: "How was school today?" You: "Good." Parents: "You always say good. How come you never give me a different answer?" You: "How come you never ask me a different question?"

#6. Kid: Mum, can i wear a mini-skirt today?
Mum: No
Kid: Can i wear lipstick?
Mum: No
Kid: Can i wear high heels?
Mum: No!
Kid: But Mum im 17 years old!
Mum: I know Justin, i know

#7. Teacher: Can you see God? Class: No. Teacher: Can you touch God? Class: No. Teacher: Then there isn't a God! Student: Sir, can you see your brain? Teacher: No. Student: Can you touch your brain? Teacher: No. Student: Oh ok so you have no brain?

BloNDie JoKe

Brunette: When I grow up I wanna go to MARS!
Normal: I WANNA STAY ON EARTH WHEN I GROW UP
Blondie: I WANNA GO TO THE SUN WHEN I GROW UP!
Brunette and Normal: BUT U'LL BURN!
Blondie: DONT BE STUPID IM GOING AT NIGHT

A blonde walks into a store.
Blonde: Can I get that T.V. in the corner please?
Shopkeeper: Sorry, I don't serve blondes.
The blonde goes and puts on a brunette wig.
Blonde: Can I get that T.V. in the corner please?
Shopkeeper: Sorry, I don't serve blondes.
Frustrated the blonde puts on a redhead wig.
Blonde: Can I get that T.V. in the corner please?
Shopkeeper: Sorry, I don't serve blondes.
Blonde: Damn it! How the hell'd you know I was a blonde!
Shopkeeper: That's not a T.V. in the corner it's a microwave.

Apr 20, 2011

Apr 19, 2011

YumMy..

Some recipes that i would like to try right after MNT final exam..

Classic macaroni cheese

Cheesy Potato Bake

Fettuccine Carbonara (this time, not using Prego)

Mediterranean Tuna Casserole

Yup...all cheezy wheezy food..yummy..

(p/s: baru lepas makan durian..OMG, sedap giler..pelik kat orang yang tak makan durian..rugi giler kot)


Apr 18, 2011

My "Healthy" Diet

Jumaat:
nasi kukus, char kueh teow (seriously tak tau macam mane nak eja), potato twister, french fries, ayam goreng uncle bob, keropok lekor...

Sabtu:
twisties, nasi campur (makan tengah hari), nasi campur (makan petang - mane ade orang makan berat untuk afternoon tea), pizza with udang tempura (PHD - pizza hut delivery), kerang rebus..

Ahad:
Nasi campur, french fries, strawberry cheesecake BR, nasi campur, ayam tandoori and roti naan..

Analysis:
1. too much fried food
2. big serving size
3. high SFA intake

continue..

#11. some word are better left unspoken..

#12....

Apr 16, 2011

My MeaL PresenTatioN

Menu planning for pt with chronic kidney disease..

Menu that I planned for him are:

Dinner: Nasi putih, kangkung goreng and ayam masak kunyit
Snack: Tauhu sumbat without chillies sauce with guava juice


Apr 12, 2011

Do And Don't

things u cannot do when making sushi

1. do not used 1:1 ratio of vinegar and sugar - melainkan nak sushi rice yang terlalu sweet.

2. don't used grilled seaweed - nanti susah nak gulung sushi

3. dun wash ur rolling mat - cuci and keringkan awal2. kalau dah nak gulung baru nak cuci, alamatnya sushi tu nanti rase papan. hahaha..

4. dun used other than rice vinegar - vinegar yang biasa buat sushi rase kurang sedap

5. dun used 1:2 ratio of rice and water - melainkan nak sushi rice jadi macam bubur. gune 1:1 is ok..

btw, nie gambo sushi yg aku buat..

(p/s: gambo nie dh di edit, sebab gambo sbnr buruk sangat nak letak..muahaha...)

Apr 11, 2011

Down

rase sgt2 down sekarang..test minggu lepas, aku buat macam sh*t je..serius..sedih nk mampos..menci..T_T

Apr 6, 2011

Test

Hari jumaat nih ade test..test yg amat menakutkan..serius takut giler..tak pernah aku cuak gile nk test sampai tido tak nyenyak..sampai boleh stay-up hingga 2 pagi..semata-mata nk review BUKU RESIPI..

okeh, memang tak salah tengok..malam tadi sampai pukul 2 pagi, aku duk menyelak buku resipi yang hanum bagi pinjam..cube2 usha resipi yang boleh buat untuk patient Diabetes (DM), Obesity, Aneroxia Nervosa (AN), Hypertension (HPT), Hyperlipidemia (HPLD), Chronic kidney disease (CKD), Pediatric (ped), Cancer (Cx) etc..bapak pening kepala..lagik pening kepala bile nak carik resipi untuk masakan cina and indian or maybe western sekali..pergh boleh migrain aku..

paling tricky and memenatkan adalah untuk patient CKD..
1/ low fat
2/ low/high protein
3/ low potassium
4/ low sodium
5/ low phosphate
6/ low amount of fluid as mostly they have fluid restriction

so, macam mane nak masak??

p/s: so, kalu untuk CKD patient with DM, HPT, HPLD problem?? @_@

and continue...

#10. jangan makan nasi goreng cili api dan roti canai+dhal+sambal pada masa yang same..diarrhea diwaktu pagi jawabnya..T_T

#11. ...

Apr 5, 2011

Basic knowledge of life (cont...)

#8. cakap jangan ikut lepas mulut..buat sakit hati org je..maybe u cover ur aurat properly but...(malas nk cakap)

#9. bagi slide awal2..jangan tunggu petang ni nak present, pagi baru nak bagi..

#10. ...

Basic knowledge of life

#3. jangan buat keje last minit..

#4. teliti slide betul2 sebelum presentation..

#5. ganti puasa awal2..jangan tunggu dah nak start bulan puasa balik, baru nak ganti..T_T

#6. slide for presentation should not exceed 100..-___-"..99 kire orait lagik..

#7. belajar masak dari kecik lagik..jangan tunggu amek course dietetic etc. baru ingat nak belajar..

#8. ....

Apr 4, 2011

Basic Knowledge of Life

#1. dun be late..kalau kite tak suke tunggu orang, orang juga tak suka tunggu kite..

#2. jangan potong line dalam toilet..pergh nih memang hangin..naseb baik hari tuh aku boleh tahan lagik..

#3. .....

Apr 2, 2011

Don't You Want Me

Really love this song...<3<3<3

You were working as a waitress
In a cocktail bar
When I met you
I picked you out
I shook you up
And turned you around
Turned you into someone new
Now five years later on
you've got the world at your feet
Success has been so easy for you
But don't forget
It's me who put you where you are now
And I can put you back down too

Don't, don't you want me
You know I can't believe it
When I hear that you won't see me
Don't, don't you want me
You know I don't believe you
When you say that you don't need me
It's much too late to find
You think you've changed your mind
You'd better change it back
Or we will both be sorry

Don't you want me, baby
Don't you want me, oh
Don't you want me, baby
Don't you want me, oh

I was working as a waitress
In a cocktail bar
That much is true
But even then I knew I'd find
A much better place
Either with or without you
The five years we have had
Have been such good times
I still love you
But now I think it's time
I lived my life on my own
I guess it's just what I must do

Don't, don't you want me
You know I can't believe it
When I hear that you won't see me
Don't, don't you want me
You know I don't believe you
When you say that you don't need me
It's much too late to find
You think you've changed your mind
You'd better change it back
Or we will both be sorry

Don't you want me, baby
Don't you want me, oh
Don't you want me, baby
Don't you want me, oh

Apr 1, 2011

LPD Replacement

rase macam x lengkap je belog ni kalau tak cakap pasal LPD replacement..

Punyalah aku konfiden OPD dapat dekat2 ngan umah, sekali ke Kedah Dr. N campak aku..hehehe..ambek ko..naseb baek ade cik Yasmin sekali kat situ..xde lah rase mcam cuak sangat..at least bleh gak jalan pegi langkawi kan..hahah..you wish..

pas Kedah, kembali semula ke KL..Kali ni IPD kat PPUM..mase nih duk umah jelah..tak kuasa nak menyewa..lagik pon dua2 budak (budak?) yang same ngan aku tu, dua2 pon budak KL..kompem diorg pon duduk umah sendri..takkan aku nak menyewa sorng2 plak..lainlah umah sewa kat KL nie takat 200++ je..

Selepas 2 bulan menginap kat umah, aku mula menapak ke Johor plak..hehehe..dah lame kot x jejak kaki kat Johor..sejak kuar dari KMJ lagik..so...Johor, I'm back..

So, kesimpulannya begini:
1/ In-house training, Hospital Serdang, Sel
2/ Hospital Sultan Abdul Halim, Kedah
3/ PPUM, KL
4/ Hospital Sultanah Aminah, JB

mari cuti2 malaysia..:)

* OPD - outpetient department
* IPD - inpatient department

Pending...Award....



award nih dah lame benar pending..terbengkalai je..busy gile sampai xde mase nak buat..jd skrg nie, memandangkan Dr. N xde minggu depan, ke-busy-an tuh dah berkurangan sikit..hehe..anyway, thanks cik Farah

The rule is i need to write 7 things about myself.
So,here it goes.

1.Ade teddy bear 'wangi' name Bear2..(gile x creative aku bg name kat teddy bear)

2.Ambik course dietetic..ok, ok...terambil..:)

3.Pernah sekolah kat SMKA Mahaad Hamidiah Kajang selama 2 bulan sebelum ambil keputusan untuk berlalu pergi..tak sejiwa gitu..

4.Suke giler kat semua cite2 kat AXN and FOX..so, skrg nih kalau balik umah je mmg xde bende lain nak buat selain duduk goyang kaki depan tv..

5.Tiap minggu pun balik rumah walaupun ade keje berlambak kat kolej and ade exam..

6.Tak ade lesen lagik walaupun umo dah nak masuk 22 tahun..isk3..cousin aku yang baru 17 belas tahun pon dh ade lesen..wat malu je..

7.Ade hati nak bawak motor besar..tapi mama x bagi..T_T

Then,i need to tag another people.
Let's tag!

1.Datul.
2.Belle.
3.Yasmin.
4.Syira.

ok, cukuplah tu..

Cream Puff & Tepung Pelita..

Semalam baked cream puff..yummy..

(p/s: pic nie gambar betul dari henset ok..bukan cilok tenet nye..nampak hebat kan??)

Hari nie pulak masak @ kukus tepung pelita..

(p/s: ok yang nie aku curik dr tenet..sebab tepung pelita yang aku masak xdelah se-cun nih..tp sedap ok..hehehe)

eh, bukan aku amek dietetic course ke??
so, where is the dietetic food here??
-___-"

Mar 20, 2011

-_-""

aku selalu usha blog dia..aku bookmarks tumblr dia..mungkin dia tak tahu..dan mungkin dia takkan sangka..sebab aku pernah hantar mesej bodoh kat dia..serius, bodoh giler..bende yang aku buat aku rase menyesal sampai sekarang..sebab mesej tuh, semua bende rase macam awkward giler bile jumpe..mungkin dia rase aku nie dah gile..mungkin jugak dia rase aku ni pelik tahap gaban..damn, bencinye..

kalau lah masa boleh diundur kembali..how i wish it is possible..T_T

just a thought..

orang sibuk buat perancangan macam2 utk mase depan..
rancang nak kawen, rancang nak belajar sampai dapat title doctor,
rancang nak dapat anak, rancang nak pergi jalan2 pusing satu dunia..

tapi..
aku selalu pikir macam ni..

sempat ke kite untuk menghadapi semua itu??
hari akhir zaman sudah hampir..
entah2 hari jumaat minggu ni, atau minggu depan, atau minggu berikutnya..
mungkin ia akan tiba sebelum aku sempat graduate,
mungkin sebelum sempat aku bekerja..
mungkin sebelum sempat aku balas jasa kedua ibu bapa..

bile fikirkan..
takutnya..
aku masih tak prepare..
ilmu agama masih terlalu cetek..
utk menghadapi hari kiamat??
mmg masih tak bersedia..

tapi aku tahu yang kite sepatutnye kne pikir macam ni..

"Bekerjalah kamu untuk duniamu seakan kamu hidup selamanya, dan bekerjalah kamu untuk akhiratmu seakan kamu mati esok hari"

tak tahu same ade nih adalah hadith atau tidak..

Mar 12, 2011

Pengakuan Berani Mati


Suke sgt kat dia..<3<3<3
hahaha..
gedik..

Mar 6, 2011

Pelik

nie senarai yg aku buat mase dr. Z tengah bagi lecture kat depan..ye, aku memang suka isi mase lapang waktu lecture untuk buat senarai dan berfikir bende yang mengarut2..:)

ok, pastu nak salahkan lecturer sbb tak ajar padahal aku yang duk berangan kat belakang..-___-'

here we go..

pelik macam mane waktu exam 90 minit boleh rase macam 9 minit
tapi waktu kelas kaunseling 9 minit boleh rase macam 90 minit

pelik macam mane selambanye kite boleh cakap dengan member
tapi betapa nervous nye untuk bercakap dengan member depan kelas

pelik macam mane kita boleh stay up sampai pukul 2 pagi untuk online dan bace comic
tapi terus tertido lepas bukak buku pelajaran walaupun jam baru je pukul 9 malam

urm, pelik x??

Mar 5, 2011

Fine Dining, No More..

OMG, memang rase kaki macam dah nak tercabut habis dah..tulang-tulang rawan sume rase macam dah haus semacam..muscle2 fiber pulak macam dah nak terputus..anytime je mase jalan2 boleh tumbang..serius..kepenatan, ke-tired-an dan keletihan..

Fine dining project mmg mencabar minda dan fizikal betul..memang tak sanggup nak buat lagi walaupun process dan pengalamannye teramat menarik..tapi dengan rase penat yang macam tu, mmg x sanggup lagik..

hari stat rase penat mestilah hari rabu..ok, mula2 pikir small matter je..nak masak pun gulab jamun je..ari tu buat kat umah, 10 minit dah siap bancuh semua..gaul pun buat gitu2 je..tak payah nak beriya-iya..

tapi bile hadapi keadaan sebenar, rase macam nak pitam..bayangkan gaul 2 kg susu tepung, bersama 500 g all purpose flour, 540 g butter, dan 60 g baking powder (ceh, baking powder pon nak sebut..padahal 60 g je pon) dengan tangan..pergh rase macam nak tercabut jari-jemari ku yang halus mulus nih..bayangkan butter cinonet nak distribute evenly kat 2560g tepung..macam tak logik je..

sebab tulah kitorg wat keputusan buat resipi sendiri..jadi kitorg (especially me) pun dengan penuh yakin..

" Odah, cube gi tengok ade butter lagik tak?" (pergh, suka hati je nak mengubah resipi..kalau ubah jadi semakin berkhasiat tak pe jugak..)

Odah, the gulab leader, pun mulalah menanya kat kakak Hidayah, mintak extra butter..dengan penuh confident kitorg pon tambah extra 400g butter dalam adunan..mule2 tngok macam ok je..tepung teradun dengan baik lepas kiorg tambah full cream milk..bile kitorg wat bentuk bulat pun tak ada masalah..

tapi...

mase deep-fried, OMG cuak jadinya..bola2 tuh mule pecah..before letak dalam kuali besar dia macam buah limau purut..tapi lepas agak2 2 minit dalam kuali, besar dia jadi macam guli..lepas 5 minit saiz dia jadi besar pearl pulak..agaknya lepas 10 minit, hilang terus bola tu dalam kuali..ceh..

cuak gile2 punye..huh, mane tak cuak..jam dah nak dekat pukul 5 ptg..orang lain sume dah siap keje..group gulab je yg still terkedek2 nak siapkan gulab..and bertambah cuak lagik bile puan Aina berkata...

" Nie banyak sangat butter nih..sebab tuh dia pecah.."

Hah, ambik ko..gatal sangat nak tukar resipi..padam muka kau shakila..ces..tapi naseb baik ade coursemate ku yang bijak lagi bestari lagi tenang (cik Seha) cadangkan kitorng tambah tepung dalam adunan tuh..bende nie padahal basic knowledge je..tapi sbb dh gabra tahap cipan, langsung tak terpikir..

diringkaskan..

lepas goreng2, gulab jamun menjadi..tak pecah2 dah..oh yeah..hahahaha..gumbira..lagi happy bile Dr. R kate rase dia sedap..hehe..dia tak tahu tu betapa huru haranya keadaan dapur mase buat gulab tuh..:)

tapi serius mmg penat gile..balik dekat pukul 6 ke 7..pastu malam tuh pukul 9.30 ade meeting dengan project manager plak sampai pukul 12..pastu esoknye kene g lab diet pukul 8 stat masak balik..pastu pukul 9.30 kena tolong wat deco, practice macam mane nak serve, hafal script (wpun huru-hara je masa serve tuh..terus lupa left ke right)..pukul 12 stat terima guest and serve..

pukul 2, lepas guest semua dah balik, baru boleh makan..tapi tak berapa nak selera sebab penat sangat..lepas tuh dalam pukul 3 dah stat kena kemas balik bilik kaunseling..angkut meja yang berat nak MAMPUS tu ke student plaza..angkut 5 meja dalam 1 troli pastu naik lif..pastu terstuck kat pintu lif sebab berat sangat..so kena keluarkan 3 meja dulu baru boleh tolak troli keluar..and then kene letak balik meja tu atas troli..lepas tu tolak troli pegi student plaza..angkut meja2 masuk dalam stor..penat giler..

ok, ok..lupa plak nak mention kat sini..aku buat keje buruh kasar yang sangat memenatkan tuh pkai PUNJABI SUIT..baju wane hijau dan ade BLING2 dari atas sampai bawah..sangat memalukan..semua orang pandang..agaknye diorg pikir..

" Gilo pe budak tuh pakai baju macam tuh pegi kelas..buang tabiat ke hape tuh..."

tapi naseb baik xde kelas sangat mase tuh..kalu tidak, mmg kompem sebulan tak datang kelas dah..-___-"

ok, sambung part yang lain...

jadi lebih kurang pukul 4 macam tuh dah siap2 kemas bilik kaunseling..tapi tibe2, OMG kena jumpa Dr. N pulak..role play utk case study paed..

so lepas aku kelam kabut tukar baju (kalau pegi pakai baju tu jumpe dr nisak, silap hari bulan aku yang kena berlakon jadi dietitian) n sembahyang, terus naik pegi bilik dr. kat tingkat 2 bangunan pansyarah (dengan teammate aku sume).. ketuk2, xde orang jawab..teponlah dia..sekali dia cakap..

" I tak ada kat fakulti sekarang.."

Selamat..mase tu rase macam nak melompat je..kalau tak disebabkan penat nak mampus, memang kompem aku melompat2 kat situ..happy sangat..

lepas tu terus balik bilik and macam biasa, main game, tengok how i meet your mother and berangan..tepat pukul 12 mlm, tido..oh yeah..heaven..

tapi sebenarnya yang paling kesian kat group 1 and 2 yang ade discussion malam tuh..kalau tak silap dekat pukul 2 jugak diorang tido..sampaikan sume terlajak bangun lambat pegi kelas DNI..nasib baik dr H sgt memahami..

ape2 pun, mmg hebatlah dekat rumate aku..dia ade discussion jugak malam tuh..pukul 2.30 macam tuh baru tido..tapi still boleh datang tepat pada mase nya..bagus2..tahniah.. hanum..heheh..kalaulah aku yang kne stay up sampai pukul 2 pagi, mmg kompem aku x datang kelas pagi tuh..:)

papepun..tahniah me sbb berjaya jadi serve ari tuh..wpun bukan yang terbaik, tapi still ok lah..hehe..

Mar 1, 2011

Paediatric

Minggu ni MNT paediatric.. semua pasal budak2..dari umur 1 minutes (right after birth) sampailah 18 tahun..pasal pemakanan, growth development, cognitive, blah, blah, blah..

yg tu tak menarik sangat..ape yang menarik adalah tibe2 terasa nak baby..hahahaha..sengal giler otak aku..doctor N kat depan ajar pasal growth chart, FTT, nutrient requirement, breastfeeding, blah, blah, blah..aku kat belakang duk pikir cute nya baby..terus teringat kat dua cousin aku..Syira and Che Pot..dua orang nie je yang masih kecik lagik..3 tahun kot....yang lain2 sume dah besar macam gajah..semua dah jadi annoying..hahaa..

comey nye budak kecik..sampai umo diorg 5 tahun je..lepas tu x comel dah..-_-"

alah, mane nak curik budak kecik nih..

Feb 27, 2011

Tagged

Dah lame tak buat tag..tibe2 ditagged oleh cik datul pulak..layan!!:)

soklan no. 1: Pernah ke anda rase 'hot'?
jawapan soklan no. 1: always..hoho..

soklan no. 2: upload wallpaper yang anda gunakan sekarang.
jawapan soklan no. 2: alamak, malu pulak..hehehe..

soklan no. 3: ceritakan pasal wallpaper tersebut
jawapan soklan no. 3: Kim Jae Joong ialah lelaki ensem lagik cute..:)

soklan no. 4: bila kali terakhir anda makan pizza?
jawapan soklan no. 4: Kalau pizza yang rm1.50 tu, baru je makan beberapa hari yang lepas. Kalau pizza yang mahal, rasenye dah dekat sebulan tak makan..(alamak, tibe2 teringat fettucini carbonara piza milano..T_T)

soklan no. 5: Lagu paling terbaru anda dengar
jawapan soklan no. 5: urm, lagu pe ekh? dah jarang dah dengar lagu baru..menjemput bidadari kat blog cik datul..lagu baru ke tu? lagu baru dengar kot..:)

soklan no. 6: apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ni?
jawapan soklan no. 6: tunggu private practice and criminal minds: suspect behavior abis donlot..tunggu cerita how i met your mother kat ntv7..jeling2 buku krause's sambil pikir bilalah aku nak abis bace, dari tadi 1 perenggan tak habis2..

soklan no. 7: selain nama sendiri, anda dipanggil ape?
jawapan soklan no. 7: mase kat sekolah rendah and SMKBI, member panggil shakila. Mase kat SAMURA ade yang panggil killer. Mase kat KMJ and UPM, member panggil shakila atau kila. Mama, babah, kakak panggil adek. Abang panggil 'Weh'..haha..tak2 panggil adek jugak..

soklan no. 8: tag lagik 5 orang
jawapan soklan no. 8: Cik Syira, Cik Yasmin, Cik Farah, Cik Nadira, Cik Belle

soklan no. 9: siapa orang no. 1 pada anda?
jawapan soklan no. 9: member mase kat KMJ dulu.

soklan no. 10: katakan sesuatu pada orang no. 5
jawapan soklan no. 10: aku nak belanja kau makan ni. bile free?

soklan no. 11: no. 3 ada hubungan dengan siapa?
jawapan soklan no. 11: hubungan macam mana tu? hubungan kekeluargaan? hubungan persahabatan? atau hubungan romantik?

soklan no. 12: bagaiman pula dengan no. 2?
jawapan soklan no. 12: hahahah..cik yasmin, anda jawab sendiri ye..

soklan no. 13: kata-kata cinta dengan orang no. 4?
jawapan soklan no. 13: luv ya chuck..miss ya..see u soon k!

soklan no. 14: 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang anda tag?
jawapan soklan no. 14: jawapan adalah sperti dibawah..

cik syira: dah nak kawen kan? tahniah..
cik yasmin: have lots of info about good movies, drama, novel, etc..tanya je kat dia..
cik farah: sayang sangat kat cik putih..jangan lupa mandikan cik putih selalu ekh..
cik nadira: v. hot..ramai orang minat weh..:)
cik belle: ade banyak scandal..muahaha..

itu saje ye cik datul..:)..sekian terima kasih..

Feb 26, 2011

Skema ke?

Rentetan ke-skema-an..

Mase zaman SK Taman Kosas dulu, aku datang sekolah pukul 6.30 pagi walaupun kelas start pukul 7.30 pagi. Biasalah dari sepuluh tahun lepas kawasan Ampang memang tak pernah lepas dari traffic jam. 24/7 . Mama yang keje kat PJ, keluar lagi awal. Pukul 6.00 pagi dah keluar rumah. Kdg2 pukul 5.30pagi. Babah pulak, pukul 6.30 dah siap2 pegi keje. Padahal keje kat Ampang je. sepuluh minit dah boleh sampai. Tapi sbb traffic jam, boleh ambik mase sampai sejam. Cacat betul.

Kat SMKBI plak, pukul 7 pagi dah sampai sekolah. Kawasan sekolah sunyi sepi lagi. Gelap pulak tu. Nak jalan pun pakai lampu suluh (ok, itu tipu). Lepas tu Pakcik guard je yang ade. :)

Mase kat SAMURA, selalunya aku siap awal. Pukul 6.45 pagi (kalau tak silap) macam tu dah siap tunggu kat luar dorm, tunggu pengawas check dorm. Masa tu memang aku pelik gile bile nampak budak dorm aku yang baru terkedek-kedek nak tutup pintu locker, nak betul-betulkan tudung depan cermin, nak kemas2 katil. Pergh, tak boleh cepat ke? Kang bile pengawas check tak memasal kena demerit plak. Tapi masa tu yang paling aku angin, bila aku nampak ade 2 orang budak ni yang tenang je bersantai2 depan locker. Ambik sweet time betul. Geram pun ade. Nak je ketuk kepala dia pastu cakap..

" weh, tak boleh cepat sikit ker? tak payahlah jadi mak datin nak bersantai depan locker pulak."

tak pun cakap..

" yang slow sangat ni kenapa? aku ni bangun pukul 6 jugak. sempat je mandi, pakai baju, kemas katil, buat dorm duty and pegi sarapan. tak semput pun.."

tak pun..

" kau ingat Pujeng punye merit dah beribu ke yang kau relak2 je dalam dorm tuh?"

Mase kat KMJ pulak, aku memang siap awal. Kelas paling awal pukul 8 kalau tak silap. Biasanya pukul 7.45 tu aku dah on the way pegi kelas. Sepuluh minit before 8, aku dah lek2 tunggu cikgu datang (err, kat matrik dulu panggil cikgu ke?). Okay ape macam tu? Sepuluh minit, xdelah awal sangat pun..Ke aku yang skema datang kelas awal?

Agaknye sebab tu bila aku ada kat UPM sekarang ni aku macam pelik gile bile jam kat BT dh pukul 7.55 pagi, tapi budak yang ade dalam kelas tak sampai 2 orang. Yang bertambah pelik bile ade orang boleh tanya aku macam ni..

" eh, awalnya sampai?"

aku yang dgrnye rase nak gelak pun ade, pelik pun ade, tak faham pun ade..lagi 5 minit kelas nak start and dia boleh kate aku datang kelas awal??

ok, fine kalau tak nak datang kelas awal..tapi at least datang tepat pada masanya tak boleh ker?? nie tak, lecturer dah ada kat depan tapi student ramai lagi tak datang. Lecturer tu lagi busy kot, rumah dia lagi jauh kot. Lagi bnyak bende dia kne handle, pasal suamilah, anaklah, projeklah, traffic jam lah. Tapi lek je boleh datang kelas awal.

Lagi satu, janganlah kurang ajo sangat. Lecturer dah ade kat depan, kau datang lambat. lepas tu boleh pulak kau tarik kerusi dari kelas sebelah ke port belakang kelas. padahal kat depan kelas ade je kerusi kosong. Ape yang cuba dibuktikan? kelas tu bosan? kau nak tido, so takut lecturer nampak? nampak macam sangat kurang ajo tau bile kau sanggup angkut kerusi dari kelas sebelah dari kau duduk kat depan kelas dengar lecture.

ke aku je rase macam tu? ke aku yang skema sangat? ntahlah..nak kate aku ni bagus sangat xdelah. aku pun tido dalam kelas jugak. aku pun ade menguap dalam sepuluh kali dalam sepuluh minit. tapi...ntah, malas nak bebel panjang (padahal dah panjang kot). Masing2 dah besarkan.

cume satu je. orang yang datang lambat tak pernah tahu macam mana ganjil dan bersalahnya orang yang datang awal bile lecturer tanya sambil tengok jam dinding yang dah tunjuk pukul 8 pagi..

"mana kawan2 awak?"

takkan aku nak jawab..

" diorang memang macam tu dr. Datang lmbat memang hobi diorang. atau maybe diorang tak ada jam tangan kot."

Lagi bertambah bersalah dan memalukan bile lecturer jemputan dah datang tapi student tak datang2. Memang buat malu course, jabatan, lecturer and FPSK je..lecturer dari fac lain yang jauh dari FPSK boleh datang awal dari student yang duduk sejengkal dari FPSK? Fikirlah, logik ke tak logik tuh?

tibe2 aku teringat something yang akak lab pernah cakap..
" orang yang ade masalah dengan masa, selalunya ada masalah dengan solat jugak."

tu je yang aku ingat. dan akan ingat sampai bila2. sekian.
 

Designed By Blogs Gone Wild!