Mar 5, 2011

Fine Dining, No More..

OMG, memang rase kaki macam dah nak tercabut habis dah..tulang-tulang rawan sume rase macam dah haus semacam..muscle2 fiber pulak macam dah nak terputus..anytime je mase jalan2 boleh tumbang..serius..kepenatan, ke-tired-an dan keletihan..

Fine dining project mmg mencabar minda dan fizikal betul..memang tak sanggup nak buat lagi walaupun process dan pengalamannye teramat menarik..tapi dengan rase penat yang macam tu, mmg x sanggup lagik..

hari stat rase penat mestilah hari rabu..ok, mula2 pikir small matter je..nak masak pun gulab jamun je..ari tu buat kat umah, 10 minit dah siap bancuh semua..gaul pun buat gitu2 je..tak payah nak beriya-iya..

tapi bile hadapi keadaan sebenar, rase macam nak pitam..bayangkan gaul 2 kg susu tepung, bersama 500 g all purpose flour, 540 g butter, dan 60 g baking powder (ceh, baking powder pon nak sebut..padahal 60 g je pon) dengan tangan..pergh rase macam nak tercabut jari-jemari ku yang halus mulus nih..bayangkan butter cinonet nak distribute evenly kat 2560g tepung..macam tak logik je..

sebab tulah kitorg wat keputusan buat resipi sendiri..jadi kitorg (especially me) pun dengan penuh yakin..

" Odah, cube gi tengok ade butter lagik tak?" (pergh, suka hati je nak mengubah resipi..kalau ubah jadi semakin berkhasiat tak pe jugak..)

Odah, the gulab leader, pun mulalah menanya kat kakak Hidayah, mintak extra butter..dengan penuh confident kitorg pon tambah extra 400g butter dalam adunan..mule2 tngok macam ok je..tepung teradun dengan baik lepas kiorg tambah full cream milk..bile kitorg wat bentuk bulat pun tak ada masalah..

tapi...

mase deep-fried, OMG cuak jadinya..bola2 tuh mule pecah..before letak dalam kuali besar dia macam buah limau purut..tapi lepas agak2 2 minit dalam kuali, besar dia jadi macam guli..lepas 5 minit saiz dia jadi besar pearl pulak..agaknya lepas 10 minit, hilang terus bola tu dalam kuali..ceh..

cuak gile2 punye..huh, mane tak cuak..jam dah nak dekat pukul 5 ptg..orang lain sume dah siap keje..group gulab je yg still terkedek2 nak siapkan gulab..and bertambah cuak lagik bile puan Aina berkata...

" Nie banyak sangat butter nih..sebab tuh dia pecah.."

Hah, ambik ko..gatal sangat nak tukar resipi..padam muka kau shakila..ces..tapi naseb baik ade coursemate ku yang bijak lagi bestari lagi tenang (cik Seha) cadangkan kitorng tambah tepung dalam adunan tuh..bende nie padahal basic knowledge je..tapi sbb dh gabra tahap cipan, langsung tak terpikir..

diringkaskan..

lepas goreng2, gulab jamun menjadi..tak pecah2 dah..oh yeah..hahahaha..gumbira..lagi happy bile Dr. R kate rase dia sedap..hehe..dia tak tahu tu betapa huru haranya keadaan dapur mase buat gulab tuh..:)

tapi serius mmg penat gile..balik dekat pukul 6 ke 7..pastu malam tuh pukul 9.30 ade meeting dengan project manager plak sampai pukul 12..pastu esoknye kene g lab diet pukul 8 stat masak balik..pastu pukul 9.30 kena tolong wat deco, practice macam mane nak serve, hafal script (wpun huru-hara je masa serve tuh..terus lupa left ke right)..pukul 12 stat terima guest and serve..

pukul 2, lepas guest semua dah balik, baru boleh makan..tapi tak berapa nak selera sebab penat sangat..lepas tuh dalam pukul 3 dah stat kena kemas balik bilik kaunseling..angkut meja yang berat nak MAMPUS tu ke student plaza..angkut 5 meja dalam 1 troli pastu naik lif..pastu terstuck kat pintu lif sebab berat sangat..so kena keluarkan 3 meja dulu baru boleh tolak troli keluar..and then kene letak balik meja tu atas troli..lepas tu tolak troli pegi student plaza..angkut meja2 masuk dalam stor..penat giler..

ok, ok..lupa plak nak mention kat sini..aku buat keje buruh kasar yang sangat memenatkan tuh pkai PUNJABI SUIT..baju wane hijau dan ade BLING2 dari atas sampai bawah..sangat memalukan..semua orang pandang..agaknye diorg pikir..

" Gilo pe budak tuh pakai baju macam tuh pegi kelas..buang tabiat ke hape tuh..."

tapi naseb baik xde kelas sangat mase tuh..kalu tidak, mmg kompem sebulan tak datang kelas dah..-___-"

ok, sambung part yang lain...

jadi lebih kurang pukul 4 macam tuh dah siap2 kemas bilik kaunseling..tapi tibe2, OMG kena jumpa Dr. N pulak..role play utk case study paed..

so lepas aku kelam kabut tukar baju (kalau pegi pakai baju tu jumpe dr nisak, silap hari bulan aku yang kena berlakon jadi dietitian) n sembahyang, terus naik pegi bilik dr. kat tingkat 2 bangunan pansyarah (dengan teammate aku sume).. ketuk2, xde orang jawab..teponlah dia..sekali dia cakap..

" I tak ada kat fakulti sekarang.."

Selamat..mase tu rase macam nak melompat je..kalau tak disebabkan penat nak mampus, memang kompem aku melompat2 kat situ..happy sangat..

lepas tu terus balik bilik and macam biasa, main game, tengok how i meet your mother and berangan..tepat pukul 12 mlm, tido..oh yeah..heaven..

tapi sebenarnya yang paling kesian kat group 1 and 2 yang ade discussion malam tuh..kalau tak silap dekat pukul 2 jugak diorang tido..sampaikan sume terlajak bangun lambat pegi kelas DNI..nasib baik dr H sgt memahami..

ape2 pun, mmg hebatlah dekat rumate aku..dia ade discussion jugak malam tuh..pukul 2.30 macam tuh baru tido..tapi still boleh datang tepat pada mase nya..bagus2..tahniah.. hanum..heheh..kalaulah aku yang kne stay up sampai pukul 2 pagi, mmg kompem aku x datang kelas pagi tuh..:)

papepun..tahniah me sbb berjaya jadi serve ari tuh..wpun bukan yang terbaik, tapi still ok lah..hehe..

2 comments:

y.y.yasmin said...

seee? you can do it..nothing is impossible bebeh..haaha..berjaya gak korang balance tray yang berat tu eh?
btw..pecah rekod k pagi tadi..bangun pukul 7.55 mcm tu..haha..siyes penat tahap gaban..

crenarchaeota said...

hehehe..tulah..macam x sangke je..wpun kne tegur dgn dr. mase tuh..:P
tulah pasal..penat giler..ak yg xde discussion mlm2 pun rase macam x nak bngun je pagi tuh..

Post a Comment

 

Designed By Blogs Gone Wild!